Corona-shutdown: voorkom schade aan horeca apparatuur

Corona-shutdown: voorkom schade aan horeca apparatuur

Nu de horeca op slot zit, staat veel keukenapparatuur opeens stil. Dat is niet zonder risico. Het langdurig stilstaan kan zorgen voor schade aan de onderdelen. Een grondige reiniging – zoals ontkalken en het verversen van de olie - is bij veel apparaten noodzakelijk om schade te voorkomen. 

‘Zorg dat je je een deep cleaning uitvoert in de keuken. Neem een of twee dagen om alles goed schoon te maken, te ontvetten en te desinfecteren. Kruip onder je koelingen en oven, maak je koelcel leeg en helemaal schoon en neem je afzuigkap een keer goed onder handen. Hoewel je altijd netjes werkt zul je zien dat er toch hoeken en gaten zijn die normaal

 • Vacumeer apparaat: maak de machine van binnen goed schoon met weinig water, vervang voor sluiting de olie en zet de machine vervolgens 2x op schoonmaak-stand zodat de nieuwe olie goed door de machine wordt gepompt (bij oudere machines 4x op het langst programma). Smeer de rubbers in, heel licht met een klein beetje zonnebloemolie. Haal de stekker eruit vanwege eventuele sluipstroom en doe de deksel dicht.
 • Snijmachine: maak de machine goed schoon, zeker onder de slijpkap en maak de machine weer goed droog. vervang bij de modellen die een vulopening hebben de olie of doe er wat verse olie bij.
 • Combisteamer: maak de oven goed schoon van binnen. Bij machines met een programma op stand intensief. Ontvet de binnenkant goed, het is ook belangrijk dat de afvoer goed vetvrij wordt. Zet de oven na het schoonmaken nog even een half uurtje op steamen zodat de eventuele laatste vetresten helemaal verwijderd zijn. Maak de binnenkant goed droog en laat de deur op een kier staan. Haal de stekker er uit om eventuele sluipstroom tegen te gaan.
 • Friteuse leegmaken en de olie of het vet filteren door een vetfilter – mits nog bruikbaar. Goed schoonmaken en leeg laten staan met de deksel erop. Zo hoef je na de sluiting alleen een doekje door de frituur te halen.
 • Koffiemachine: Backflush de koppen goed! En ontkalk de machine. Begin met een koude machine voor het ontkalken. Let op het ontkalken kan tijdrovend zijn omdat het best lang duurt voordat alle ontkalkingsvloeistof uit de machine is gelopen. Er gaat soms wel 10 liter water door de machine voordat deze goed is gespoeld. Laat de watertank leeg staan en ontkoppel de machine van het water en de stroom. Doe er wel een briefje op zodat je niet vergeet om bij opening alles weer aan te sluiten en de tank te vullen voor gebruik.
 • Maak de afwasmachine goed schoon en ontkalk deze. Gooi er daarna een paar emmers kokend water door om zo de afvoeren te ontvetten. Laat de machine open staan.
 • Slagroommachines goed schoonmaken en desinfecteren.
 • Gooi een paar emmers kokend water door alle wasbakken en je schrobputten om zo eventuele vetresten in de afvoeren weg te spoelen.
 • Maak je koelkasten, koelwerkbanken en vriezers van binnen goed schoon en laat de deuren open of op een kier staan en zet de werkbank uit.
 • Vervang nu dat kapotte lampje in je oven, koelcel of boven je werkbank.
 • Kook de pitten van je kachel uit in een pan met iets ontvetter en maak ze daarna goed droog. Maak ook de eventuele ontstekers goed schoon.

Bron horeca misset